Overzicht Actueel

AVG en toestemming

AVG plaatje

We krijgen veel vragen over toestemming waaruit blijkt dat er over dit onderwerp misverstanden aan het ontstaan zijn. Daarom staat van onze AVG (Algemene Verordening Gegevensbescherming) voorlichting vijf stellingen over toestemming. Hier lees je alvast een voorproefje:

Toestemming vragen voor de verwerking van persoonsgegevens, voor het versturen van een e-mail: wat verandert er? De toezichthouder heeft nog geen toelichting gegeven, dus het antwoord op een aantal vragen blijft nog even uit. Maar veel weten we al wel: bijvoorbeeld dat er eigenlijk niet veel verandert, mits je je nu al aan de regels houdt.

Leden kunnen dit document hier aanvragen

Stelling 1: De klantrelatie als soft opt-in bij e-mail komt te vervallen: Onjuist

Het begrip ‘toestemming’ en aan welke eisen die toestemming moet voldoen, staat in de privacywetgeving; momenteel in de Wbp en straks in de AVG (ook wel bekend als GDPR). Door de invoering van de AVG verandert het begrip toestemming. Maar het feit dat je voor commerciële en charitatieve e-mails toestemming nodig hebt en dat er een soft opt-in geldt bij de klantrelatie, staat in de Telecommunicatiewet. De klantrelatie als soft opt-in wordt daarom niet ingetrokken door de invoering van de AVG.

Toestemming is niet alleen nodig bij e-mail. Zoals je weet uit de download Persoongegevens, de basics van onze voorlichting, kan toestemming een rechtmatige grondslag zijn voor het verwerken van persoonsgegevens. Bijvoorbeeld wanneer je een grootschalig profiel gaat opbouwen of gevoelige gegevens gaat verwerken.

Het vragen van toestemming komt dus op meerdere manieren terug in data gedreven marketing. De eisen aan toestemming zijn steeds hetzelfde, want die staan in de AVG (ook wel bekend als GDPR).

Hieronder een schema met hoe het ook alweer zit:

Wil je de andere stellingen en de bijbehorende toelichting ook lezen? Check dan nu onze AVG pagina om download Toestemming van onze voorlichting aan te vragen! Je kunt hier ook de andere delen van de AVG voorlichting aanvragen. Alle Algemene Verordening Gegevensbescherming documentatie is exclusief voor leden van DDMA.