Spring naar content

Er vallen een aantal dingen op als we letten we op de relevantie van het volledig werkprogramma voor de data driven marketingsector:

1. Schrappen van de ePrivacy Verordening

    De meest opvallende ontwikkeling is dat de Commissie definitief afstand neemt van het in 2017 voorgestelde plan voor een ePrivacy Verordening, die onder andere nieuwe regels voor cookies, e-mailmarketing en telemarketing zou bevatten. De onderhandelingen over de definitieve tekst zaten al enkele jaren vast, waardoor dit besluit niet verrassend is. De grote vraag is nu welke alternatieve voorstellen de Commissie zal doen. Interessant is dat de Commissie recent heeft aangekondigd in gesprek te gaan met de industrie en andere stakeholders over een ‘Code of Conduct for Online Advertising’.

    2. Digital Fairness Act (DFA)

    We schreven eerder al kort over de DFA in dit artikel, maar de agenda biedt nieuwe inzichten. De DFA richt zich op verschillende online problemen waarmee consumenten te maken krijgen, zoals het verslavende ontwerp van sociale media. Op papier vormen de nieuwe regels, na de AVG, DSA en DMA, nieuwe regeldruk voor de marketingsector. De Commissie geeft in haar agenda voor 2025 echter aan te streven naar een evenwichtige aanpak, waarbij consumenten worden beschermd zonder bedrijven met onnodige beperkingen te belasten. Het consultatievoorstel voor de DFA wordt in de lente van 2025 verwacht.

    3. Verminderen van administratieve lasten

    De In het tweede kwartaal van 2025 richt de Commissie zich onder andere op het terugdringen van administratieve lasten binnen overlappende wetgeving, zoals de AVG en regelgeving op het gebied van cybersecurity. Een voorbeeld hiervan is de dubbele verplichting om datalekken te registreren onder zowel de AVG als de cybersecuritywetgeving.

    4. Vereenvoudiging van digitale regelgeving

    De Commissie wil op een later moment het bestaande ‘oerwoud’ aan overlappende regelgeving, zoals de DSA, DMA en AVG, verder stroomlijnen. Dit sluit aan bij de aanbevelingen uit het Draghi-rapport (The Future of European Competitiveness), waarin wordt geconcludeerd dat Europa op het gebied van concurrentie en innovatie achterblijft, mede door complexe regelgeving.

    5. Verbeteren van digitale infrastructuur

    Daarnaast legt de Commissie in haar werkprogramma de nadruk op digitale transformatie. In het vierde kwartaal van 2025 wil zij de Digital Networks Act presenteren, met als doel een robuuste digitale infrastructuur binnen de EU. Concreet richt deze wet zich op het verbeteren van grensoverschrijdende netwerkdiensten.

    6. Stimuleren van groei en innovatie

    Met de Start-up and Scale-up Strategy (tweede kwartaal 2025) wordt gepresenteerd, wil de EU de uitdagingen verlichten waarmee innovatieve bedrijven te maken hebben. De strategie richt zich op het verbeteren van de toegang tot financiering, infrastructuur en talent – essentiële pijlers voor groei.

    7. Investeren in AI en quantumtechnologie

    In het eerste kwartaal van 2025 presenteert de Commissie het AI Continent Action Plan, waarmee zij de ontwikkeling van een concurrerend AI-ecosysteem in Europa wil stimuleren. Onderdeel hiervan is de investering in zogenoemde AI Factories. Daarnaast moeten initiatieven zoals de Cloud and AI Development Act en de EU Quantum Strategy (gepland voor het tweede kwartaal van 2025) de Europese positie op het gebied van hightech innovatie verder versterken.

    Wat betekent dit voor jou?

    Op papier richt de Commissie zich met deze vernieuwde agenda op het verbeteren van de digitale infrastructuur, het vereenvoudigen van regelgeving, het stimuleren van innovatie en investeringen in AI en kwantumtechnologie. Maar de vraag blijft in hoeverre deze ambities daadwerkelijk worden waargemaakt. Het is dus nog afwachten met welke concrete voorstellen de Commissie uiteindelijk komt. Wij blijven de ontwikkelingen uiteraard volgen en houden je op de hoogte.

    Frank de Vries

    Team lead legal | Senior legal counsel

    Ook interessant

    Lees meer
    Experimentation & Optimisation |

    Heatmap en session recording tools: hoe houd je rekening met gebruikersprivacy?

    Heatmap- en session recording tools zijn vaste prik in de toolbox van marketeers. Ze geven inzicht in hoe bezoekers zich over een website bewegen, waar ze klikken, waar ze afhaken…
    Lees meer
    AVG |

    Hof van Justitie verduidelijkt recht op transparantie bij geautomatiseerde besluitvorming

    Op 7 maart 2024 heeft het Hof van Justitie uitspraak gedaan over het recht op inzage in de onderliggende logica van geautomatiseerde besluitvorming. Dit arrest geeft meer duidelijkheid in het…
    Lees meer
    AI Act |

    Het juridische slagveld van AI Chatbots: Privacytoezichthouders staan op scherp

    AI-chatbots zijn niet meer weg te denken uit de digitale wereld. Ze worden ingezet voor klantenservice, contentcreatie en zelfs strategisch advies. Maar terwijl de technologie zich razendsnel ontwikkelt, staan privacytoezichthouders…