In 10 stappen klaar voor de AVG

In 10 stappen klaar voor de AVG

Deel 6: Boetes en handhaving

Deel 6: Boetes en handhaving

Een boete van de Autoriteit Persoonsgegevens kan onder de AVG oplopen tot 20 miljoen, of 4% van de jaaromzet (als dat meer is). Het zingt rond in de markt dat partijen met een hoog risicoprofiel in mei 2018 als eerste zullen worden onderzocht. Maar ja, wie dan? Data driven marketing organisaties misschien? Het advies: keep calm and continue implementing the GDPR.

Exclusief voor DDMA leden maakte onze legal counsel een handig overzicht van boetes en handhaving. Vul hieronder je gegevens in, zodat wij kunnen checken of jouw organisatie inderdaad lid is. Wij sturen deel 6 dan zo snel mogelijk naar je toe. Ook deel 1-5 van onze AVG voorlichting zijn nog aan te vragen via het formulier. Is jouw organisatie nog niet lid? Geef dat ook aan op het formulier, wij nemen dan contact op om de mogelijkheden te bespreken.

AVG documentatie aanvragen

  • Je ontvangt dan al onze updates rond de AVG en andere juridische onderwerpen, inclusief uitnodigingen voor events over juridische thema's.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Deel 1-5: Meldplicht datalekken, persoonsgegevens, DPO en de nieuwe verwerkersovereenkomst

Deel 1-5: Meldplicht datalekken, persoonsgegevens, DPO en de nieuwe verwerkersovereenkomst

Dit zijn deel 1-5 van onze AVG voorlichting. Leden kunnen alle publicaties nog aanvragen via het formulier boven aan deze pagina.

Deel 1: Meldplicht Datalekken

Boetes voor het niet melden van een datalek worden onder de nieuwe Europese privacywet een stuk hoger. Weet jij nog wat een datalek is? En wanneer is een lek een risico? Wat doe je eigenlijk als je een datalek hebt geconstateerd? Wij hebben exclusief voor onze leden een handig stroomschema ontwikkeld, dat je stap voor stap door het hele traject leidt. Voorkom boetes en zorg dat je dit schema altijd bij de hand hebt!

Deel 2: Persoonsgegevens, de basics

Onder de Algemene Verordening Gegevensbescherming moeten marketeers (nog) zorgvuldiger omgaan met persoonsgegevens. Wij krijgen vaak de vraag of er een handleiding is voor de verwerking van deze gegevens. Daarom formuleerde onze Legal Counsel Sanne Mulder vier basisvragen die je altijd moet stellen als je persoonsgegevens gaat verwerken. Exclusief voor onze leden is dit een handige whitepaper geworden met daarin die vier basisvragen, maar ook: uitleg, voorbeelden en praktische tips. Onmisbaar voor iedereen die persoonsgegevens verwerkt!

Deel 3: De DPO & Privacy by Design

De AVG brengt nieuwe verplichtingen met zich mee. Bijvoorbeeld het aanstellen van een Data Protection Officer, of DPO. Een van de meest gestelde vragen bij ons: moet ik een DPO? Daarom in deel 3 van onze voorlichting een handige checklist om daar achter te komen. Plus een FAQ over die DPO: wat moet die kunnen en wat gaat hij of zij doen? Een van de zaken die een DPO sowieso op zal moeten gaan pakken is Privacy by Design. En ook daar schreef onze legal counsel een toelichting bij. Kortom: deel 3 bestaat uit 3 handige documenten, waarmee je gelijk aan de slag kunt!

Deel 4: De verwerkersovereenkomst

Een bewerkersovereenkomst is al lang verplicht. Onder de AVG heet het straks een Verwerkersovereenkomst en loop je risico op flinke boetes als je er geen hebt. Zorg dus dat je goed in kaart hebt met wie je samenwerkt en hoe dat is geregeld en vastgelegd. Wij hebben daarvoor een nieuw AVG proof model gemaakt.

Deel 5: Rechten van betrokkenen

Onder de AVG krijgen betrokkenen – dus de personen op wie de data betrekking heeft – extra rechten, om te zorgen dat ze meer controle hebben over hun data. Een heel nieuw recht, dataportabiliteit, maar ook wijzigingen in bestaande rechten zoals het recht op informatie en het recht om vergeten te worden. Dit kan impact gaan hebben op het marketingvakgebied. Daarom is deel 5 van onze AVG voorlichting een handig overzicht van veelgestelde vragen en praktische tips over de rechten van betrokkenen.

 

Tien maanden lang pakken we iedere maand een thema uit de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) en laten zien wat erover in deze nieuwe Europese privacywet staat, wat dit betekent voor organisaties en hoe je je op dat specifieke thema voorbereidt. Aan het eind van het jaar is de vernieuwde AVG proof audit van het Privacy Waarborg, dé manier om te zien of jouw organisatie klaar is voor de nieuwe wetgeving!

Dit zijn de thema’s:

Februari: Deel 1 Meldplicht Datalekken
Maart: Deel 2 Toepassingsbereik, Persoonsgegevens
April: Deel 3 De Data Protection Officer en Privacy by design

Live voorlichting deel 1 t/m 3: 20 april

Mei: Deel 4 Verwerkersovereenkomst
Juni: Deel 5 Right to be forgotten & dataportabiliteit & recht op inzage

Live voorlichting deel 4 en 5: 22 juni en 27 juni 15.00 – 17.30 uur, DDMA kantoor

Juli: Deel 6 Handhaving en boetes
September: Deel 7 Toestemming

Live voorlichting deel 6 en 7, inclusief korte terugblik deel 1 t/m 5: 28 september 15.00 – 17.30 uur, DDMA kantoor

Oktober: Deel 8 Privacy impact assessment
November: Deel 9 Administratieplicht
December: Deel 10 Profiling

Live voorlichting deel 8 t/m 10: 14 december 15.00 – 17.30 uur, DDMA kantoor

Meer juridische vragen?

Meer juridische vragen?