Spring naar content

In dit artikel leggen de leden van de DDMA Commissie Digital Marketing Transformation uit wat full funnel marketing inhoudt en lichten zij een KPI-framework dat je praktisch kunt toepassen uit. Ook vind je in dit artikel do’s en dont’s én een succesvol praktijkvoorbeeld. Het artikel is ook verschenen op Emerce.

Van one-size-fits-all naar relevantie

De afgelopen jaren heeft er een shift plaatsgevonden van ‘one-size-fits-all’-achtige push-marketing naar een meer gesegmenteerde en gerichte aanpak. Consumenten zitten niet meer te wachten om advertenties te zien van een product of dienst van een bedrijf waar ze geen gebruik van zullen maken of niet mee geassocieerd willen worden. Sterker nog, het zorgt voor een negatieve merkassociatie met bedrijven die dit wel nog op deze agressieve manier aanpakken.

Capabele marketeers begrijpen dat het belangrijk is om product in de markt te zetten op een specifieke en relevante manier en duidelijk te maken waarom dit zo goed past in het leven van hun doelgroep. Het begrijpen van de mogelijke ‘customer journeys’ die een potentiële klant af kan leggen van bewustzijn naar aankoop is hiervoor een vereiste. Deze verschilt per persoon en per product of dienst. Zo ziet het aankoopproces van een keuken er heel anders uit dan het aankoopproces van een t-shirt.

Full funnel marketing

Nadat een potentiële klant het idee krijgt dat hij mogelijk je product zou willen aanschaffen, heeft hij vaak tijd nodig om zich te oriënteren. Als je jouw marketingstrategie benadert vanuit klantperspectief, dan realiseer je je dat een klant vaak niet direct een actie onderneemt zonder dit oriëntatieproces. Je marketingstrategie moet hier goed op aansluiten. Hoe zorg je ervoor dat een potentiële klant van jouw bedrijf afweet, zich oriënteert en uiteindelijk de aankoop bij jou doet?

Het antwoord is full funnel marketing. Een strategie waarbij je in elke fase van de journey relevant bent als bedrijf en hier ook de juiste kanalen en middelen inzet om je doelgroep te bereiken. Een wereld waarbij de communicatieafdeling een branding-campagne bedenkt en de online marketeers onafhankelijk een performance-campagne optuigen is dus verleden tijd. Het één gaat niet zonder het ander.

Om per fase van de customer journey te bepalen welke middelen en welke communicatieboodschap je gebruikt, zijn er een aantal gangbare modellen die je kunt gebruiken. Van de meer traditionele modellen zoals Touch, Tell, Sell tot moderne modellen als See, Think, Do, Care.

Dergelijke modellen dwingen marketeers om na te denken vanuit de klant. De vraag die centraal dient te staan is ‘Aan welke boodschap heeft mijn (potentiële) klant behoefte in deze specifieke fase van de customer journey en hoe zorg ik ervoor dat mijn boodschap in alle fases op elkaar aansluit?’ Dit laatste onderdeel is vaak onderschat, maar een logische opvolging in communicatieberichten is cruciaal voor het succes van een full funnel marketing-strategie.

KPI-framework voor full funnel marketing

Maar hoe weet je of je boodschap de juiste is en hoe optimaliseer je hierop? Wanneer je puur optimaliseert op performance dan zijn je KPI’s vaak duidelijk. Wanneer je optimaliseert op basis van de customer journey dan zijn er meer KPI’s waar je rekening mee moet houden. Essentieel hiervoor is een KPI-framework. Met een KPI-framework ben je in staat om per fase van de customer journey te bepalen voor welke metrics je optimaliseert en of je marketing inzet succesvol is geweest. Hieronder vind je een voorbeeld van een KPI-framework.

In het KPI-framework staat de belangrijkste KPI geformuleerd – in dit voorbeeld zijn dat leads – maar ook KPI’s die hier direct en indirect aan bijdragen. Elke fase in het model heeft zijn eigen KPI’s waarop gestuurd wordt. Marketing inzet in de See-fase wordt in dit geval bijvoorbeeld niet direct afgerekend op leads, maar wel op hoe er indirect aan wordt bijgedragen. De Care-fase is in dit voorbeeld niet meegenomen.

Do’s en don’ts voor full funnel marketing

Leuk, die theorie, maar hoe realiseer je nou daadwerkelijk een succesvolle full funnel marketingstrategie? Een aantal praktische tips:

Do’s

  • Stel per fase (per KPI) een meetbaar target op. Begin vanuit je hoofddoelstelling en reken vervolgens terug wat dit betekent voor de doelstellingen van de fases hoger in de funnel. Zo kun je bijvoorbeeld je salesdoelstelling terugrekenen naar traffic en views.
  • Speel in op de behoefte van de (potentiële) klant, afhankelijk van de fase waarin hij of zij zit en stem de content en boodschap hierop af.
  • Zorg dat de boodschappen en uitingen voor de verschillende fases goed op elkaar aansluiten
  • Hou bij het bepalen van de maximale CPA (Cost Per Acquistion, in de Do-fase) rekening met de initiatieven binnen de campagne die niet direct op sales worden afgerekend (maar wel kosten met zich meebrengen)

Don’ts

  • Zorg dat plannen voor full funnel-campagnes niet per fase door verschillende teams worden uitgewerkt
  • Focus je bij grootschalige performance-campagnes niet alleen op kanalen die direct converteren. Zonder de juiste aandacht voor upper- en midfunnel-initiatieven zul je waarschijnlijk je hoofddoelstelling niet halen.
  • Denk niet dat al je (potentiële) klanten lineair door alle fases van de customer journey lopen, zoals jij het van tevoren bedacht hebt. Hou hier rekening mee in de boodschap in mid- en lowerfunnel-uitingen.

Full funnel marketing in de praktijk

Case: NS – Treinpakkers
De Treinpakkers-campagne van NS bestaat uit voordelige uitjes in combinatie met een treinticket, zoals musea, stedentrips, beurzen, dierentuinen en pretparken. Binnen deze grootschalige campagne worden verschillende marketingdoelstellingen nagestreefd, zoals het vergroten van de bekendheid van deze producten, het creëren van overweging voor het gebruik ervan en (uiteindelijk) de aankoop van de producten. Daarbij werden voorheen al wel verschillende uitingen en kanalen ingezet voor de verschillende marketingdoelstellingen, maar deze initiatieven sloten vaak niet goed op elkaar aan.

In de nieuwe full funnel marketing-aanpak is ervoor gezorgd dat dit veel meer op elkaar is afgestemd. Zo zijn er bijvoorbeeld in de See-fase dynamische video’s ingezet met algemene informatie over Treinpakkers. Consumenten die deze video hebben uitgekeken, kregen vervolgens enkele dagen later video’s en banners te zien met informatie over specifieke Treinpakkers-deals (Think-fase). Degenen die deze video’s uitkeken of klikten op de banners werden vervolgens geretarget met meer salesgerichte banners over een specifiek product (Do-fase).
Dit heeft onder meer geresulteerd in een significante stijging van Treinpakkers-aankopen en daling van de CPA van de ads die ingezet werden, vergeleken met eerdere campagnes die op een meer traditionele manier werden ingezet.

Hoe nu verder

Met het bovengenoemde framework, de do’s & dont’s en de voorbeeldcase kun je aan de slag met full funnel marketing. Ons advies: gewoon beginnen. Start klein en ga vervolgens aan de hand van inzichten langzaam campagnes uitbouwen, budgetten anders verdelen en je interne stakeholders meenemen. Dit zorgt voor een hogere ROI uit je marketinguitgaven, intern voor een goede teamspirit en natuurlijk meer relevantie richting jouw doelgroep. Want dat is wat je uiteindelijk wil bereiken: de klant altijd in de juiste context én op het juiste moment raken.

Op donderdag 5 maart organiseert de commissie Digital Marketing Transformation een Afternoon Update over de impact van marketplaces. Er zijn nog maar een paar plekken beschikbaar!

Birgit Coenen

Commercial & Marketing Lead | Mediahuis nv

AI & Auteursrecht: prompts, input en output – wie heeft de rechten?

AI kan immers geen auteur zijn – en dus ook geen auteursrechten bezitten. Recente uitspraken zijn daarover helder: geen menselijke oorsprong betekent geen auteursrecht. In dit tweede artikel uit onze Legal x AI reeks gaan we daarom op deze vraag in.

Welke vragen roept AI op over auteursrecht?

Auteursrecht speelt al een rol bij korte AI-gegenereerde marketingteksten, maar het wordt vooral significant wanneer je lange teksten laat schrijven door een AI-tool, zoals artikelen en hele productpagina’s op de website van je organisatie, wie bezit dan de rechten hierover? Als AI geen auteursrecht kan bezitten, hoe kun je dan toch je werk, mede mogelijk gemaakt door AI, beschermen?  En wat als je hele creatieve prompts gebruikt? En maakt het dan nog uit van wie die prompts komen?

Waar moet je rekening mee houden wanneer je AI vraagt een goede tekst die je hebt gezien na te maken? De makers van de originele tekst of afbeelding hebben namelijk auteursrecht op hun werken en hoe onschuldig het ook lijkt, het gebruik ervan in een AI-tool kan leiden tot een inbreuk op het auteursrecht. Kortom, AI roept veel vragen op over auteursrecht. Die gaan wij in dit artikel bespreken.

Welke regels en wetten zijn van toepassing?

De AI Act

Met de komst van de AI Act wordt het steeds belangrijker om bewust om te gaan met auteursrecht bij het gebruik van generatieve AI (Gen AI). Niet alleen ontwikkelaars van AI-systemen (aanbieders) krijgen verplichtingen, ook gebruikers – waaronder marketeers – vallen onder de wet.  Hieronder lichten we de belangrijkste aandachtspunten uit de AI Act toe op het gebied van auteursrecht.

Verplichtingen voor aanbieders
Volgens artikel 53(c) van de AI Act zijn aanbieders van Gen AI-modellen verplicht om beleid op te stellen over hoe er rekening moet worden gehouden met het herkennen en naleven van auteursrechten, bijvoorbeeld met behulp van technologieën. Verder moeten zij een overzicht of samenvatting publiceren van het gebruikte trainingsmateriaal, ook wanneer een model open-source is. Dit overzicht hoeft niet technisch diepgaand te zijn, maar moet wél voldoende informatie geven zodat rechthebbenden kunnen nagaan of hun werk is gebruikt. Door deze twee verplichtingen kunnen rechthebbenden gebruikmaken van hun opt-out-recht: zij mogen aangeven dat hun werk niet gebruikt mag worden voor datadoeleinden. In dat geval moet je als organisatie vooraf toestemming vragen voor gebruik.Vanaf 2 augustus 2026 moeten aanbieders ook zorgen dat gegenereerde content duidelijk herkenbaar en als kunstmatig is. Dit voorkomt dat te realistische inhoud gebruikers misleidt. De content moet voorzien zijn van een machineleesbare aanduiding, zoals een watermerk of metadata.

Tip: controleer als organisatie in de openbare overzichten regelmatig of jouw eigen content mogelijk is gebruikt bij de training van AI-modellen – dit kan zonder jouw toestemming zijn gebeurd. Bijvoorbeeld met reverse image search.

Verplichtingen voor gebruikers
Voor gebruikers van AI-modellen gelden minder directe verplichtingen. Commerciële gebruikers moeten alert zijn op het hergebruik van output gebaseerd  op beschermde werken van anderen. De verantwoordelijkheid ligt dus vooral bij de aanbieder, maar gebruikers hebben ook een belangrijke rol. Wees als marketeer dus scherp op de herkomst van de output.

Naast de verplichten van de aanbieder rondom transparantie, geldt er ook een transparantieplicht voor gebruikers: wanneer je als organisatie AI gebruikt om content te creëren – zoals advertenties of social posts – moet je duidelijk maken dát de inhoud met AI is gegenereerd. In het geval van deepfakes moet de inhoud ook duidelijk en zichtbaar labelen. Richtlijnen geven aan dat wanneer het gebruik van AI een essentieel onderdeel is van de inhoud op een manier die misleidend kan zijn voor consumenten, merken mogelijk disclaimers moeten toevoegen, zoals “Advertentie gemaakt met hulp van AI”.

De Auteurswet

Auteursrecht is het fundament onder de creatieve sector – ook in marketing. Het beschermt originele werken van makers, zoals teksten, beelden, audio, video en andere creatieve uitingen. Registratie van een creatie is niet nodig om het te beschermen: om auteursrecht te verkrijgen is het belangrijk is dat het werk een eigen oorspronkelijk karakter en een persoonlijke stempel van de maker heeft. Dat is het geval wanneer de maker voldoende creatieve keuzes heeft gemaakt, waar de meeste creaties snel aan zullen voldoen.

Wanneer auteursrecht is ontstaan op een werk, is vervolgens de vraag: wie heeft er auteursrecht? In de meeste gevallen is de maker de rechthebbende, tenzij het werk bijvoorbeeld in loondienst is gemaakt of bij overeenkomst is overgedragen. In het eerste geval ligt het auteursrecht vaak bij de werkgever – mits het werk valt binnen de functie en het dienstverband. Werk je met freelancers of bureaus, dan blijft het recht meestal bij hen, tenzij je daar vooraf duidelijke afspraken over maakt.

Auteursrecht betekent dat de maker het alleenrecht heeft om van alles met dit werk te doen. Hij is de enige die het werk mag verveelvoudigen en openbaar maken – en verplicht daarmee een ander om voor het gebruik van een werk toestemming te vragen. Dat betekent dat het gebruik van foto’s of teksten in een AI-tool, ook toestemming vereist van de maker. Is dit niet het geval, dan is sprake van een inbreuk op het auteursrecht..

Gebruik je Gen AI om bestaand werk aan te passen of te combineren? Ook dan heb je toestemming nodig. Zelfs als de output ‘nieuw’ lijkt, heb je toestemming nodig. Ook zelf creatieve keuzes gemaakt? Dan ben jij maker van het nieuwe werk, maar heb je onverminderd toestemming nodig van de maker van het originele werk.

Wanneer heb je recht op de output van AI?

AI-gegenereerde afbeelding over de Monkey Selfie-zaak
AI-gegenereerde afbeelding over de Monkey Selfie-zaak. Deze “selfie” gemaakt door een aap – zonder menselijke fotograaf – leidde tot geen auteursrecht op de foto.

Een AI-tool die zelfstandig iets creëert, kan dus niet als “auteur” worden gezien – net zomin als een dier dat kan. Dat bleek al uit de beroemde  Monkey Selfie-zaak: een aap drukte op de cameraknop en maakte een selfie, maar de rechter oordeelde dat alleen een mens een auteursrechtelijk beschermd werk kan maken. De foto viel in het publieke domein omdat er geen menselijke fotograaf was.

Wat betekent dit voor AI?  Stel, je geeft een korte prompt aan een AI en die genereert geheel zelfstandig een tekst of afbeelding. Omdat de creatieve keuzes door de AI worden gemaakt op basis van statistische modellen in plaats van menselijke scheppende arbeid, zal zo’n output niet auteursrechtelijk beschermd zijn. Een Europese uitspraak bevestigt dit. In 2023 oordeelde een Tsjechische rechter als eerste in Europa dat een met een korte prompt gegeneerde afbeelding géén auteursrechtelijk beschermd werk is, omdat het auteursrecht toekomt aan een individu. De prompt in die zaak gold hooguit als een idee of instructie, niet als creatieve uiting. Dit sluit aan bij meerdere beslissingen van de Amerikaanse Copyright Office, waarbij aanvragen voor AI-gegenereerde kunst gemaakt met Midjourney werden afgewezen.

Best practice: wanneer is AI-output wél beschermd?

De Amerikaanse Copyright Office heeft voor het eerst een deels AI-gecreëerde afbeelding genaamd “A Single Piece of American Cheese” geregistreerd, omdat een mens de selectie, coördinatie en arrangement van het beeld had verzorgd. De maker had namelijk door middel van meerdere prompts een AI-gegeneerd digitaal canvas gemaakt voor zichzelf waarna hij meerdere aanpassingen heeft getroffen. Die menselijke keuzes waren voldoende origineel om auteursrecht te rechtvaardigen.

Voorbeeld van een creatief proces

Een grafisch ontwerper gaat een unieke illustratie maken met behulp van AI.  Ze doorloopt een heel creatief proces:

  1. Ze schrijft samen met ChatGPT een gedetailleerde prompt, met specifieke details over sfeer, kleurstelling en compositie.
  2. Met die prompt genereert ze via Midjourney meerdere basisafbeeldingen en kiest daar de beste elementen uit.
  3. Ze laat Midjourney variaties maken en verfijnt stap voor stap het beeld (iteratief bijsturen).
  4. Ze voegt een eigen schets toe in het beeld (via een tool als Magnific AI) om bepaalde vormen naar wens te krijgen.
  5. Uiteindelijk gebruikt ze Photoshop’s generative fill om kleine details te perfectioneren.

Het resultaat is een illustratie met een duidelijke persoonlijke stempel. Doordat de maker op elk stadium bewuste creatieve keuzes maakte, is dit eindwerk meer dan alleen AI-output.

Rechten op de prompt

Kan de prompt zelf dan een auteursrechtelijk beschermd werk zijn? De Tsjechische rechter noemde de prompt in bovengenoemde zaak “hooguit een suggestie of idee” – dus niet beschermd. Theoretisch zou een zeer uitgebreide, creatieve prompt (bijvoorbeeld in de vorm van een uniek geschreven scenario of gedicht) enige bescherming kunnen krijgen als literair werk, maar in de praktijk zijn de meeste prompts functioneel van aard. In de praktijk heeft het ook weinig zin, omdat het moeilijk te bewijzen is of iemand anders dezelfde prompt heeft gebruikt, en de gegenereerde output toch telkens anders kan zijn.

Modellenrecht

Naast auteursrecht biedt het modellenrecht een extra mogelijkheid om AI-gegenereerde content te beschermen, als het gaat om het uiterlijk van producten of ontwerpen. Het recht beschermt namelijk visuele kenmerken zoals vorm, kleur, lijnen en textuur, zolang het ontwerp nieuw is en een eigen karakter heeft. Het moet bovendien een op industriële of ambachtelijke wijze vervaardigd voorwerp betreffen. Menselijke creativiteit is hier niet vereist. Omdat AI-output via algoritmen en machine learning tot stand komt kan het in sommige gevallen als ‘industrieel vervaardigd’ worden aangemerkt. Hierdoor kan AI-content soms onder het modellenrecht vallen.

Een voorbeeld hiervan is de succesvolle registratie  van een door Midjourney gegenereerd ontwerp van een bord, dat volledig tot stand kwam via AI en waarbij nabewerking niet heeft plaatsgevonden. Voor de marketingsectorbiedt dit kansen om AI-gegenereerde ontwerpen, zoals logo’s, verpakkingen of productvormen, juridisch te beschermen.

Tip: registreer je AI-ontwerpen op tijd en leg het ontwerpproces goed vast.

Inputfase: let op het gebruik van beschermde werken

Een van de cruciale ingrediënten voor algoritmische AI is data. Grote kans dat veel data bestaat uit auteursrechtelijk beschermde werken. Net als bij de AVG, waar je bewust moet omgaan met persoonsgegevens in je trainingsdata, zou er ook hier een belletje moeten gaan rinkelen zodra de data en output mogelijk gebaseerd zijn op beschermde werken. Wereldwijd klagen schrijvers en uitgeverijen, zoals The New York Times, OpenAI en Microsoft aan voor het ongeoorloofd gebruiken van beschermd materiaal.

Waarom is dit belangrijk? Nu worden de rechtszaken vooral nog aangespannen tegen te grote techbedrijven, maar dit kan ook bij andere organisaties voorkomen wanneer er een inbreuk van auteursrechten plaatsvindt. Je bent altijd zelf verantwoordelijk voor hoe je output tot stand komt en wat je uiteindelijk openbaar maakt, ook al gebruik je een tool. Ondanks de nieuwe AI Act-verplichting voor aanbieders om overzichten te publiceren, kun je als marketeer niet heel makkelijk controleren waarop een AI-model precies is getraind. Vraag dus bijvoorbeeld de chatbot naar de gebruikte bronnen, lees deze door zodat je vervolgens de output kritisch kan controleren.

Tip: neem gegenereerde teksten niet klakkeloos over, maar gebruik je eigen creativiteit en doe aanvullend onderzoek naar de bronnen waarop het AI-gegenereerde is gebaseerd.

Uitzonderingen op het auteursrecht: VS en EU

‘Fair use’-uitzondering op auteursrechten

In de discussie over AI en auteursrechten speelt de Amerikaanse ‘fair use’-uitzondering een grote rol. Techbedrijven zoals OpenAI en Google pleiten voor een ruime interpretatie, zodat zij grote hoeveelheden beschermd materiaal kunnen gebruiken als trainingsdata zonder toestemming of het afsluiten van licenties.  Google waarschuwt dat het afsluiten van licenties voor ieder gebruik van data de vooruitgang en innovatie aanzienlijk zou vertragen. Tegelijk klinkt er stevige tegenstand: Hollywood-creatieven pleiten in een open brief juist voor strikte handhaving van het auteursrecht en vinden dat AI-bedrijven, net als andere gebruikers, vooraf toestemming moeten vragen en licenties moeten afsluiten.

Tekst- en datamining

In tegenstelling tot het fair-use principe uit de VS, kennen we in de EU een andere uitzondering op het auteursrecht. Tekst- en datamining (TDM) – het geautomatiseerd kopiëren en analyseren van grote hoeveelheden data om patronen te vinden of AI-modellen te trainen – kan jouw marketing­praktijk direct raken. De tekst- en datamining-uitzondering staat toe dat werken automatisch worden opgehaald en geanalyseerd voor TDM-doeleinden, zónder voorafgaande toestemming van de maker. Tenzij je daar als rechthebbende actief een opt-out voor regelt. Dat kan via een duidelijke, machineleesbare reservering van rechten. Veelgebruikte methodes zijn een robots.txt of robot meta directive. Voor makers bestaan ook collectieve initiatieven, zoals Pictoright of OptOutNow.

De uitzondering voor text- en datamining in het auteursrecht levert al jaren hoofdbrekens op. De Nederlandse rechter oordeelde laatst namelijk weer dat een van de methodes – robot.txt – geen geldige opt-out is wanneer bepaalde bots niet specifiek genoeg worden geweerd. Conclusie: een perfecte opt-out bestaat nog niet. Het is de vraag of deze binnen het huidige – enigszins verouderde – kader voor TDM überhaupt gerealiseerd kan worden.

De AI Act bouwt voort op de TDM-uitzondering aangezien de aanbieders bekend moeten maken welke data ze gebruiken en beschermd materiaal alleen nog mogen minen na expliciete toestemming.

AI-creaties binnen arbeidsrelaties: van wie zijn de rechten?

Veel organisaties laten medewerkers AI inzetten voor contentcreatie. Maar wat kunnen reclamebureaus, agencies, en uitgeverijen met het werk van hun werknemers waarbij AI een grote rol heeft gespeeld?

De rechten op content die door een werknemer is gemaakt, komen in principe toe aan de werkgever. Maar omdat bij AI-gegenereerde content betwijfeld kan worden of er überhaupt auteursrecht op de output ontstaat, is er dus ook geen overdraagbaar recht. Om dit grijze gebied op te vangen, is het verstandig om in arbeidsovereenkomsten expliciet op te nemen dat AI-geassisteerde creaties, voor zover daar wél rechten op rusten, automatisch aan de werkgever toekomen. Veel standaardcontracten regelen dit al door te stellen dat alle werkgerelateerde output eigendom is van de organisatie. Toch gaat dat meestal alleen over beschermde werken. AI-output die niet onder het auteursrecht valt, blijft daar formeel buiten.

Als een medewerker met AI inbreuk maakt, is de werkgever aansprakelijk richting de oorspronkelijke maker van de content. Intern kunnen organisaties daarom het gebruik van AI reguleren met heldere richtlijnen.

Tot slot: best practices

  • Leg vast wie binnen de organisatie het eigendom en gebruiksrecht van AI-gegeneerde content heeft, juist omdat daar mogelijk geen auteursrechten op rusten.
  • Creatieve prompts kunnen een verschil maken — maar alleen als je er werk van maakt: bijvoorbeeld als je originele, gedetailleerde prompts formuleert, actief selecteert, verschillende tools gebruikt en AI-output bewerkt.
  • Let op de auteursrechten van ánderen in jouw AI-output en doe onderzoek: Lijkt je gegenereerde beeld verdacht veel op een stockfoto of bekende stijl? Dan riskeer je inbreuk. Check de bronnen en gebruik reverse image search om te zien of jij beschermde werken van anderen gebruikt of anderen van jou.
  • Bewaar je creatieve proces als bewijsstuk: Wil je auteursrecht of modellenrecht claimen op een AI-geholpen creatie? Documenteer dan je proces: prompts, keuzes, bewerkingen.
  • TDM-uitzondering vereist een correcte opt-out. Wil je niet dat jouw werk door AI-bedrijven wordt gebruikt voor text- en datamining? Zorg dan voor een specifieke machineleesbare opt-out.

Allisha Hosli

Junior Legal Counsel

Isa Nieuwstad

Junior Legal Counsel

Ook interessant

Lees meer
AI Act |

AI & Auteursrecht: prompts, input en output – wie heeft de rechten?

“Schrijf een LinkedIn-post alsof een B2B-copywriter het heeft geschreven voor managers van middelgrote bedrijven over onze nieuwe dienst” – deze prompt behoort volgens ChatGPT tot de meest gebruikte prompts door…
Lees meer
AI Act |

AI & Privacy: datagebruik volgens de AI Act en de AVG

Werk je als marketeer met AI, dan krijg je te maken met twee wetten: de nieuwe AI Act en de vertrouwde AVG. Beide zijn bedoeld om mensen te beschermen, maar…
Lees meer
AI Act |

DDMA Stappenplan AI-geletterdheid: alles wat je moet weten om aan de vereiste te voldoen

Ook al is actief toezicht nog niet begonnen, AI-geletterdheid is een wettelijke verplichting vanaf 2 februari 2025. Toch blijkt uit het Data-Driven Marketing Onderzoek (DDMO) 2025 van DDMA dat de…

DDMA Elite – Fieldmarketing 

Wat gaan we doen?

Het doel van deze sessie is niet alleen om waardevolle inzichten te delen, maar ook om gezamenlijk na te denken over de toekomst van fieldmarketing.  

Tijdens deze sessie gaan we met elkaar de volgende actuele topics in de fieldmarketing verkennen: 

  • AI trends en innovaties in fieldmarketing: Enkele Use Cases worden gepresenteerd. Welke AI toepassingen gebruiken jullie?
  • Rol DDMA Fieldmarketing ter attentie van wet- en regelgeving.
  • Data-analyse Briggs & Walker: Een inkijk in de trends / opvallendheden binnen de markt op basis van data!

Wat is een elite?

De doelstelling van deze ‘Elite’ is dat er onderling kennis, inspiratie en ervaring over de inzet van data met elkaar wordt gedeeld. Door hierover met elkaar te sparren, kunnen we van elkaar én met elkaar leren.  

Deze invite-only Elite is een initiatief van de Commissie Fieldmarketing wil je in aanmerking komen voor een plek aan tafel? Mail naar esmeraldameijer@ddma.nl. 

Practical information

13 juni @ 00:24

Invite-Only

Share this event

DDMA AI MeetupAI Meetup: Op weg naar échte AI-implementaties

In plaats van algemene toekomstverhalen krijg je een eerlijk inkijkje in de praktijk: waar loop je tegenaan als je AI wilt inzetten? Hoe overtuig je collega’s, hoe navigeer je tussen juridische en commerciële belangen, en wat doe je als compliance of IT niet meewerkt? 

Wat kan je verwachten?

  • Leer je hoe voorlopers AI succesvol naar productie hebben gebracht, en welke stappen daaraan voorafgingen. 
  • Krijg je inzicht in de spanningsvelden tussen techniek en compliance, en tussen juridische beperkingen en commerciële ambities. 
  • Ontdek je wat er écht nodig is aan kennis, vaardigheden, governance en besluitvorming om AI structureel toe te passen in je marketingaanpak. 
  • Reflecteer je op stellingen als: “Autonome AI Agents gaan nooit langs compliance komen” , en toets je eigen visie in dialoog met anderen. 
  • Krijg je concrete inzichten over waar jouw eigen organisatie tegenaan kan lopen, én hoe je dat voor bent. 

Je loopt de deur uit met waardevolle, direct toepasbare kennis: hoe AI er in de praktijk uitziet, wat het van jouw team vraagt en welke route voor jou haalbaar is. 

Voor wie?

Deze sessie is er voor professionals die betrokken zijn bij AI-implementaties, de potentie van AI zien, maar ook de realiteit onder ogen durven zien: AI werkt niet vanzelf. Het vraagt om duidelijke keuzes, draagvlak én een stevig fundament.  

Ben jij verantwoordelijk voor data, personalisatie, marketingstrategie, compliance of innovatie? Dan biedt deze meetup precies de verdieping die jij nodig hebt om van idee naar impact te komen. 


Programma volgt

Mocht je onverhoopt niet aanwezig kunnen zijn, dan vragen we je om dit zo snel mogelijk te laten weten aan info@ddma.nl  We hanteren een no-show fee van €50,00 als we niet op de hoogte zijn van je afwezigheid, of als je je last-minute afmeldt (24 uur van tevoren). 


Praktische informatie

13 juni @ 00:24

Inloop vanaf 14:15 uur + borrel om 17:00 uur

Exclusief voor DDMA-leden

Gratis

Deel dit evenement

DDMA AI MeetupAI Meetup: Op weg naar échte AI-implementaties DDMA AI Meetup

In plaats van algemene toekomstverhalen krijg je een eerlijk inkijkje in de praktijk: waar loop je tegenaan als je AI wilt inzetten? Hoe overtuig je collega’s, hoe navigeer je tussen juridische en commerciële belangen, en wat doe je als compliance of IT niet meewerkt? 

Wat kan je verwachten?

  • Leer je hoe voorlopers AI succesvol naar productie hebben gebracht, en welke stappen daaraan voorafgingen. 
  • Krijg je inzicht in de spanningsvelden tussen techniek en compliance, en tussen juridische beperkingen en commerciële ambities. 
  • Ontdek je wat er écht nodig is aan kennis, vaardigheden, governance en besluitvorming om AI structureel toe te passen in je marketingaanpak. 
  • Reflecteer je op stellingen als: “Autonome AI Agents gaan nooit langs compliance komen” , en toets je eigen visie in dialoog met anderen. 
  • Krijg je concrete inzichten over waar jouw eigen organisatie tegenaan kan lopen, én hoe je dat voor bent. 

Je loopt de deur uit met waardevolle, direct toepasbare kennis: hoe AI er in de praktijk uitziet, wat het van jouw team vraagt en welke route voor jou haalbaar is. 

Voor wie?

Deze sessie is er voor professionals die betrokken zijn bij AI-implementaties, de potentie van AI zien, maar ook de realiteit onder ogen durven zien: AI werkt niet vanzelf. Het vraagt om duidelijke keuzes, draagvlak én een stevig fundament.  

Ben jij verantwoordelijk voor data, personalisatie, marketingstrategie, compliance of innovatie? Dan biedt deze meetup precies de verdieping die jij nodig hebt om van idee naar impact te komen. 


Praktische informatie

13 juni @ 00:24

Inloop vanaf 14:15, inclusief borrel om 17:00 uur

Kosten
DDMA-leden: gratis
Niet DDMA-leden: €100

Deel dit evenement

Mocht je onverhoopt niet aanwezig kunnen zijn, dan vragen we je om dit zo snel mogelijk te laten weten aan info@ddma.nl  We hanteren een no-show fee van €50,00 als we niet op de hoogte zijn van je afwezigheid, of als je je last-minute afmeldt (24 uur van tevoren).  

Ingrid Schipper

Managing Partner SchaalX, Executive Search , Interim Management en YoungProfessionals in marketing en communicatie

Ook interessant

Lees meer
Data, Decisions & Engagement |

Dit zijn de ‘harde’ succesfactoren voor een robuuste experimentatiecultuur

Experimenteren en testen wordt door CRO-marketeers vaak neergezet als dé motor achter exponentiële groei. Kijk naar bedrijven als Amazon, Booking, Airbnb, Zalando en Netflix—allemaal voormalige startups die dankzij experimenteren in…
Lees meer
Data, Decisions & Engagement |

Making marketing automation work: here’s where to start

Marketing automation offers wonderful opportunities to make marketing, sales and service work better together. But in practice, it still often proves difficult to get systems to really land well in…
Lees meer
Data, Decisions & Engagement |

Inschrijving DDMA Customer Data Awards 2025 geopend

De inschrijving voor de DDMA Customer Data Awards 2025 is officieel geopend. Voor de 19e keer gaat DDMA op zoek naar de meest vooruitstrevende organisaties in Nederland op het gebied…