Spring naar content

Frank Overbeek, voorzitter van de jury en de DDMA Commissie CRO: “De jury is zeer tevreden met het aantal ingediende cases in deze opmerkelijke tijd, maar waar we toch een aantal “usual suspects” misten bij de inzenders. Uiteindelijk was het een nek-aan-nek-race tussen de genomineerden en heeft de jury lang moeten vergaderen om de winnaars te bepalen. Het niveau blijft jaar na jaar stijgen en dat doet ons als jury en DDMA Commissie CRO, als voorvechters van het vak, enorm deugd. We betreuren het natuurlijk dat we ons live event hebben moeten laten vervallen, wat altijd een mooie gelegenheid is om de verzamelde kennis uit te wisselen. Dus terwijl we alle inzenders bedanken voor hun enthousiasme, kijken we alweer uit naar de volgende live editie!”

Conversie: Intergamma – 3 woorden, 3 miljoen

Met deze case verslaat Intergamma andere genomineerden DPG Media en Lampenlicht.nl. Met twee testvarianten heeft Intergamma op hun productpagina’s van GAMMA.nl en Karwei.nl getest met de USP’s, waarvan de beste variant de online conversie met 3,3% wist te boosten zonder de offline conversie af te remmen.

Erik van Houwelingen, Lead CRO & Web Analytics bij Intergamma: “Er zijn waarschijnlijk ontzettend veel omnichannel retailers die net als wij op een vergelijkbare manier worstelen met het duidelijk aanbieden van meerdere verkoopkanalen. De kracht van de case zit in de verbluffende resultaten die voortkomen uit een kleine aanpassing. We zijn ontzettend blij dat de jury dat erkent. Mijn inziens wordt op deze wijze onze manier van werken, met goede mensen en door middel van een goed proces, beloond.”

Personalisatie: PostNL – Verstreken tijdvak

Met deze case laat PostNL de andere genomineerde cases van VodafoneZiggo achter zich. Door middel van twee rondes AB-testing heeft PostNL een gepersonaliseerde, proactieve melding ontworpen waarmee de contactintentie van klanten in afwachting van een vertraagde bezorging significant is gedaald.

Sanne Aarnink, Web Analist bij PostNL, “Deze case is een fantatsisch voorbeeld van hoe we vanuit data een probleem hebben kunnen constateren, om er volgens in samenwerking met UX- en contentschrijvers een oplossing voor te bedenken. Het is echter de continue validatie en aanscherping waarmee uiteindelijk de beoogde resultaten zijn behaald. Mijn collega Joanne van Straalen en ik zijn heel blij dat de jury dit ook zo ziet.”

Mobiel: DPG Media – Hoe een desktopelement bij mobiele gebruikers voor ruis zorgt

DPG Media overtrof dit jaar in deze categorie Tele2 en Intergamma. DPG Media ontdekte dat de afhaakpercentages van mobiele websitebezoekers bij het afronden van bestellingen hoog waren. Door middel van een A/B-test bleek dat het aanbieden van een bestellingssamenvatting boven het bestelformulier op de mobiele website zorgde voor een verhoging van de conversies.

Niels Rewinkel, CRO/CXO specialist Werving bij DPG Media: “Deze case legt een probleem bloot dat erg herkenbaar is voor CRO-specialisten: het correct en vooral relevant uitleggen van de waardepropositie van je organisatie. Uiteindelijk is het van belang dat je de pijnpunten van je klanten altijd neemt als startpunt van de zoektocht naar een oplossing. Het is erg mooi om te zien dat de jury onze inspanningen in het afgelopen jaar, alsmede die van ons fantastische UX & Development Team, bekroond met deze waardering.”

Acquisitie: VodafoneZiggo – Copy v.s. no copy

VodafoneZiggo heeft getest of het weghalen van het gebruikelijke stukje tekst uit de algemene nieuwsbrief conversies een boost zou geven. De resultaten waren verbluffend: veel extra verkeer zonder dat kwaliteitsmetrics er onder leden. VodafoneZiggo liet met deze case de andere genomineerde case van Voetbaldirect.nl achter zich.

Thijs van Lierop, Senior CRO Specialist & Analyst bij VodafoneZiggo: “Naast sensationele resultaten toont deze case aan dat een stuk tekst bij een afbeelding niet meer vanzelfsprekend goed werkt. Het zet ons aan het denken over hoe we copy nu moeten inzetten om doelen te bereiken.”

CRO-publieksprijs: Tele2 – Hoe datagedreven inzichten leiden tot forse omzetstijging

Twee databronnen, namelijk neuro-usability-onderzoek en webanalytics-data, leidden bij Tele2 tot een winnende A/B-test op mobiel met een significante omzetstijging. Daarnaast heeft Tele2 heeft door deze validatie veel geleerd van het gedrag van bestaande klanten en nieuwe klanten. Met deze case wist Tele2 de meeste online stemmen voor de publieksprijs in de wacht te slepen.

Rob Harkink, Product Owner bij Tele2: “Zowel op de primaire als secundaire KP’s leidde de A/B-test tot mooie resultaten. Van deze case hebben we onder andere geleerd dat het toestel veel belangrijker is in het aankooppad dan we eerst dachten. Opvolgende testen rondom de afbeeldingen en eigenschappen van het toestel bevestigen dit. Een zeer waardevol inzicht waar we mee door kunnen optimaliseren.”

Over de DDMA Dutch CRO Awards

De DDMA Dutch CRO Awards worden normaal gesproken jaarlijks uitgereikt in de vorm van een awardsshow. Dit jaar werden de awards persoonlijk uitgereikt aan de winnaars op hun thuiswerkplek. De awards zijn een initiatief van DDMA, de branchevereniging voor data en marketing, en worden mede georganiseerd door de DDMA Commissie CRO.

Benieuwd naar alle genomineerde cases? Bekijk ze hier.

Bob Younge

Contentspecialist

Ook interessant

Lees meer
Experimentation & Optimisation |

Experimentation Hero in Focus: Simonluca Definis

As we approach Experimentation Heroes 2024, we are interviewing several specialists in experimentation who exemplify the qualities of an actual Experimentation Hero. First up: Simonluca Definis.
Lees meer
DDMA |

Drie nieuwe leden voor de DDMA Commissie Experimentation & Optimisation

De DDMA Commissie Experimentation & Optimisation telt drie nieuwe commissieleden. Leonie Eckhardt, Customer Journey Strategist bij Yellowgrape, Robert de Kok, CRO-specialist bij DELTA Fiber en Michiel Jansen, Global Head of…
Lees meer
DDMA |

Inschrijving DDMA Experimentation Heroes 2024 geopend

Op donderdag 7 november wordt het beste werk in experimentation en optimisation bekroond tijdens DDMA Experimentation Heroes 2024. Ambitieuze experimentation-specialisten kunnen vanaf vandaag een case indienen in 3 categorieën: Conversie,…