Mixed Realities VS Metaverses
Wat is precies het verschil tussen Mixed Realities en Metaverses? Mixed Realities zijn eigenlijk een verzamelnaam voor digitale werelden, aldus Max Pinas. “De Metaverse is daar een onderdeel van. Het is een omgeving die er altijd is, en bestaat uit meerdere werelden die aan elkaar verbonden zijn. Het heeft een vaste economie is, waarin je dingen kunt bezitten, kopen en uitwisselen. Daarnaast is alles decentraal georganiseerd.”
Ondanks dat we veel projecten binnen de marketingwereld wel al Metaverses noemen, bestaat dit concept, zoals hierboven beschreven, in de praktijk alleen nog als een idee, claimt Max Pinas. ”In de marketingwereld noemen we projecten die voor een bepaalde tijd in een digitale wereld lopen al snel Metaverses. Maar deze werelden roepen in essentie vooral een gevoel op van hoe de Metaverse er in de toekomst uit zou kunnen zien. We doen er vooralsnog alleen een voorschot op.”
Wat heb je als merk aan de Metaverse: the case of Eurovision
Met wat voor vraagstukken kloppen merken dan aan met betrekking tot Mixed Realities en Metaverses? Max Pinas noemt als voorbeeld de laatste Nederlandse editie van het Eurovisie Songvestival. Het was bij deze editie tot vlak voor het evenement onduidelijk of er live publiek bij mocht zijn. Eurovisie wilde daarom een volledig virtuele versie van het event bouwen. Uiteindelijk heeft Dept Agency een volledig virtuele wereld gebouwd met daarin alles wat met het Songfestival te maken heeft. Van optredens, presentaties tot fans. Allemaal onder de slogan: “If we can’t bring the world to Rotterdam, we’ll bring Rotterdam to the world.”
Kijk of luister hieronder naar aflevering 1 van ‘Shaping the Future’ met Max Pinas (Dept Agency)
Of luister via:
De Podcast ‘Shaping the Future’ wordt mede mogelijk gemaakt door: