Overzicht Actueel

Waarom het toverwoord ‘toestemming’ van de Autoriteit Persoonsgegevens niet bijdraagt aan betere gegevensbescherming

Toestemming

Mag ik deze gegevens verwerken? Die vraag krijgen we bij DDMA dagelijks. Daarvoor moet je als verantwoordelijke organisatie zorgen voor  één van de zes grondslagen uit de AVG, dezelfde zes als onder de vorige privacywet.

In het huidige debat over privacy lijkt het alsof we steeds vaker toestemming moeten geven. Aleid Wolfsen, voorzitter van de Autoriteit Persoonsgegevens geeft in mediaoptredens zelfs meerdere keren aan dat dit juist de bedoeling is van die wet. Bij DDMA vinden we het belangrijk dat er een brede discussie plaatsvindt over privacy. Toestemming is één van de zes rechtsgronden, en soms een geschikte grondslag, maar zeker niet altijd. Wie (net als ik) dagelijks tientallen cookiebanners aanklikt weet dat die toestemmingsvragen niet noodzakelijk leiden tot geïnformeerde keuzes. In dit blog op Frankwatching wil ik graag de discussie openen over de werkelijke waarde van toestemming. Wordt je privacy daadwerkelijk beter beschermd door vaker geconfronteerd te worden met keuzemomenten?

Lees hier het artikel op Frankwatching.nl

DDMA CHECKLIST GERECHTVAARDIG BELANG

Soms ligt de rechtsgrond ‘gerechtvaardigd belang’ meer voor de hand dan toestemming. Daarvoor moeten zorgvuldige privacyafwegingen gemaakt worden. DDMA heeft voor haar leden een handige checklist. Hier vind je de checklist. 

Op de hoogte blijven van juridisch nieuws? Meld je hier aan voor onze juridische nieuwsbrief.