Overzicht Actueel

‘Vrijwillige’ Instagrampost ook reclame

Ook als je als influencers een ‘extra’ post doet voor een merk, die buiten de afspraken van een samenwerking valt, moet je duidelijk aangeven dat het om reclame gaat. Dit werd vorige week door de Reclame Code Commissie bepaald, waarin zij zich bogen over bovenstaande foto.

Een luxe hotel in de Malediven had de influencer Sisi Bolatini korting op eten, drinken en excursies gegeven in ruil voor 2 Instagram posts en 3 Instagram stories. De foto waarover werd geklaagd was de vijfde Instagram post en viel dus buiten de gemaakte afspraken. Toch vond de RCC dat Sisi hier enige vorm van disclosing had moeten gebruiken, aangezien het publiek deze post ook kan zien, zonder dat zij eerdere (of volgende) posts of stories van de influencer hebben gezien. Door de toon, enthousiaste teksten over de omgeving en activiteiten en de daarop volgende naam van het hotel heeft de post een aanprijzend karakter voor dit hotel.

“Het is onvermijdelijk dat alle gedurende dit verblijf geplaatste posts deel uitmaken van het pakket inspanningen en opbrengsten, wat nog versterkt wordt door het feit dat de vergoeding van het hotel voor het gehele verblijf gold, en dus tijdens het plaatsen van deze post nog voortduurde.”

Lees hier de volledige uitspraak van de Reclame Code Commissie.