Spring naar content

Rolmodellen

Tot voor kort was niet duidelijk wat er onder de term ‘rolmodellen’ werd verstaan. Dat Minister Franc Weerwind daar geen sluitend antwoord op kon geven tijdens een NOS-interview, was in maart nog reden voor Arjen Lubach om daar tijdens De Avondshow aandacht aan te besteden. Door de Ksa is de definitie ‘rolmodel’ nu duidelijk omschreven. Kort gezegd gaat het om álle personen die (in het verleden of nu) enige vorm van publieke bekendheid genieten, of waar consumenten zich om een andere reden mee identificeren of associëren. Denk hierbij aan (oud-)profvoetballers, influencers, politici en modellen. Hiermee lijkt onder andere een eind te komen aan de reeks bekende Koning Toto’s.

Vorig jaar oktober werd al duidelijk dat er in gokreclames geen gebruik gemaakt mocht worden van rolmodellen die een substantieel bereik hebben onder jongeren. Nu wordt dit verbod dus uitgebreid onder alle rolmodellen.

Handhaving

De Ksa gaat vanaf 30 juni scherp in de gaten houden of kansspelaanbieders het verbod naleven. De Ksa heeft aangekondigd bij een overtreding direct te gaan handhaven. Geen halve maatregelen dus.

In een brief die de Ksa naar belangrijke schakels in de reclameketen versturen, richtten zij zich ook tot reclame- en influencermarketingbureaus. Ook voor hen is het dus goed om alert te zijn op deze regels.

Vergunning

Let sowieso goed op: reclame maken voor kansspelen is alleen toegestaan als de aanbieder hiervan een vergunning van de Ksa heeft. Dit geldt ook voor influencers.

Ben je lid van DDMA en heb je een vraag? Stuur dan een mailtje naar legal@ddma.nl.

Naomi van der Louw

Voormalig legal counsel bij DDMA

Ook interessant

Lees meer
Legal |

Jongeren targeten op social media: waar let je op?

Het gebruik van social media onder jongeren blijft een hot topic, zeker nu het weer veel wordt besproken in Den Haag. Platformen als Instagram, TikTok en Snapchat zijn immens populair…
Lees meer
Experimentation & Optimisation |

Heatmap en session recording tools: hoe houd je rekening met gebruikersprivacy?

Heatmap- en session recording tools zijn vaste prik in de toolbox van marketeers. Ze geven inzicht in hoe bezoekers zich over een website bewegen, waar ze klikken, waar ze afhaken…
Lees meer
AVG |

Hof van Justitie verduidelijkt recht op transparantie bij geautomatiseerde besluitvorming

Op 7 maart 2024 heeft het Hof van Justitie uitspraak gedaan over het recht op inzage in de onderliggende logica van geautomatiseerde besluitvorming. Dit arrest geeft meer duidelijkheid in het…