Spring naar content

In deze video zie je dat TikTokker Jacey (60.000 volgers) wekelijks een bericht binnen krijgt van een aanbieder van elektronische sigaretten. ,,Dat gebeurt vaak via Snapchat, omdat die berichten snel weer verdwijnen en het lastiger te traceren is”, vertelt de 17-jarige influencer. ,,Ze proberen mij te paaien omdat ik een groot bereik heb. Ze zeggen mij een vape op te willen sturen zodat ik daar dan een video van kan maken. Ik krijg daar een kleine vergoeding voor, plus de vape zelf.” Jacey weet zelf niet wie deze mensen zijn. ,,Ik vermoed dat het bedrijven en fabrikanten zijn die onder een schuilnaam opereren.”

Gevaren

Veel van deze influencers hebben een jonge doelgroep. Vapen is dan ook steeds populairder onder Nederlandse jongeren. Experts maken zich hier zorgen om. Er zitten namelijk grote gezondheidsrisico’s aan het vapen door jongeren, met name de nicotineverslaving die wordt opgebouwd. De stap naar ‘gewoon’ roken, wordt hierdoor klein.

Reclameverbod vapes

Reclame maken voor e-sigaretten (met en zonder nicotine) is sinds 1 juli 2017 verboden. Ook geldt voor vapes een verkoopverbod voor jongeren onder de 18 jaar. De reclames zouden bij met name jongeren ervoor zorgen dat ze geneigd zijn om te beginnen met roken. Wanneer je als influencer reclame maakt voor vapes, ben je dus illegaal bezig. Niet alle influencers lijken zich hier van bewust.

Verbod op online verkoop vapes

Op 1 juli 2023 zal er naast het reclameverbod een algeheel verbod komen op de online verkoop van tabaksproducten en aanverwante producten (waaronder vapes). Vapes mogen vanaf die datum dus niet meer online worden aangeboden aan consumenten in Nederland. Reclame voor vapes door influencers gebeurt niet alleen in opdracht van vape producenten, maar ook in opdracht van online tussenhandelaren, online vape shops en online vape dealers. Deze online verkoop zal dus sowieso niet meer mogen vanaf deze zomer.

Toezichthouder

Ben je als influencer benaderd om vapes of sigaretten te promoten? Of zie je een influencer dit doen? Je kunt hier melding van doen bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Dit doe je door een mailtje te sturen naar postbus tabakendampwaren@nvwa.nl of naar het meldingenformulier van de NVWA. Hierbij geldt: hoe concreter de melding hoe beter de NVWA onderzoek kan doen hiernaar.

Naomi van der Louw

Legal counsel

Ook interessant

Lees meer
Influencermarketing |

Commissariaat voor de Media roept op tot betere naleving reclameregels influencers

Een recente steekproef van het Commissariaat voor de Media laat zien dat influencers nog onvoldoende transparant zijn over reclame in hun video’s. Het is goed dat de toezichthouder deze cijfers…
Lees meer
DDMA |

Nieuwe leden voor de DDMA Commissies Social Media en Influencer Marketing

De DDMA Commissie Social Media en Influencer Marketing mogen ieder een nieuw lid verwelkomen. Joris Mulders, Global Paid Social Manager bij KLM, en Joost Caniëls, Marketing & PR Consultant bij…
Lees meer
Influencermarketing |

Reclame voor vapes via influencers verboden

Influencers die vapen in hun content op social media. Het komt steeds vaker voor. In sommige gevallen is dit omdat zij daarvoor betaald zijn. Er zijn in Nederland verkopers actief…