Spring naar content

Het onderzoek richt zich op vier mogelijke overtredingen.

1. Misleidende advertenties en desinformatie

De Commissie vermoedt dat Meta niet voldoet aan de DSA-verplichtingen met betrekking tot het aanpakken van de verspreiding van misleidende advertenties en desinformatiecampagnes. Hoewel de Commissie niet verwijst naar specifieke landen, ligt het voor de hand dat het onderzoek zich onder meer richt op Russische desinformatie. De verspreiding van dergelijke inhoud kan een risico vormen voor het maatschappelijk debat, verkiezingsprocessen en grondrechten.

2. Zichtbaarheid van politieke inhoud

De tweede overtreding gaat over berichten die worden geplaatst door gebruikers van de apps. De Commissie verdenkt het bedrijf ervan standaard de zichtbaarheid van politiek getinte berichten te beperken. Daarnaast lijkt Meta niet voldoende uit te leggen wat ze als politieke content ziet en hoe de moderatie in zijn werk gaat. Volgens de Commissie is er bewijs dat accounts met veel politieke content minder worden aangeraden door het algoritme. Dit is in strijd met de DSA, waarbij transparantie een vereiste is.

3. Mogelijkheden voor de buitenwereld om te monitoren

Onafhankelijke onderzoeksjournalisten moeten kunnen monitoren hoe Facebook en Instagram werken. Het gaat daarbij bijvoorbeeld om de vraag welke berichten en accounts viral gaan en waardoor. Daarvoor heeft Meta al jaren een speciaal dashboard, CrowdTangle, maar uitgerekend dat dashboard wordt dit jaar uitgefaseerd.

4. Illegale content

Als laatste noemt de Commissie tekortkomingen in de manier waarop gebruikers van de apps illegale content op de platforms kunnen melden. Dit proces is volgens de Commissie mogelijk onvoldoende gebruiksvriendelijk.

Na de formele inleiding van de procedure gaat de Commissie door met het verzamelen van bewijsmateriaal, bijvoorbeeld door aanvullende verzoeken om informatie te sturen, interviews af te nemen of inspecties uit te voeren. Het onderzoek loopt en zal uitwijzen of Meta daadwerkelijk is tekortgeschoten in haar verplichtingen rondom de veiligheid van de verkiezingen.

Anne Derks

Masterstudent Privaatrecht aan de Vrije Universiteit | Stagiair DDMA

Ook interessant

Lees meer
DDMA |

Vacature: Legal Counsel DDMA

Als Legal Counsel bij DDMA werk je in het hart van de Nederlandse marketingwereld. Die wereld staat nooit stil en strekt zich uit van influencermarketing tot fondsenwerving en van AI…
Lees meer
Legal |

Europese Commissie kondigt onderzoek aan naar de rol van Meta rondom de Europese verkiezingen

Over minder dan een maand staan de Europese Parlementsverkiezingen voor de deur. De Europese Commissie laat op 30 april via een nieuwsbericht weten dat zij in het kader van deze…
Lees meer
AVG |

Privacykoepel deelt richtlijnen voor ‘consent or pay’ model voor grote online platformen

Meta introduceerde eind vorig jaar de nieuwe ‘consent or pay’ banner. Naar aanleiding van deze wijziging komt de koepel van Europese privacytoezichthouders onder leiding van de Nederlandse Autoriteit Persoonsgegevens (AP)…