Overzicht Actueel

Europese Commissie presenteert strategie voor data en AI

Deze week presenteerde de Europese Commissie haar strategie ‘Shaping Europe’s digital future’. Met deze strategie wil Europa koploper worden op het digitale wereldtoneel. In de plannen stelt de Commissie ‘de mens’ voorop door in te zetten op betrouwbare, toegankelijke en veilige digitale technologie. Tegelijkertijd moet de toegang tot kwalitatief hoogstaande data verbeteren zodat bedrijven digitale kansen, bijvoorbeeld op het terrein van AI, kunnen pakken. Ook wil de Commissie het initiatief nemen om de digitale sector te verduurzamen, bijvoorbeeld door het klimaatneutraal maken van datacenters.

Europese strategie voor data
Samen met de digitale strategie publiceert de Commissie de Europese datastrategie waarin plannen worden gepresenteerd voor de creatie van een ‘interne markt voor data’: Thierry Breton, Europees Commissaris van de Interne Markt, zegt hierover: “Onze samenleving genereert enorm veel industriële en publieke data die de manier waarop we produceren, consumeren en leven ingrijpend zal veranderen. Ik wil dat Europese bedrijven toegang krijgen tot deze data en waarde creëren voor Europeanen, onder meer door nieuwe AI-toepassingen te ontwikkelen”.

Consultatie witboek over AI
De Commissie komt ook met een witboek voor artificiële intelligentie met daarin een kader voor excellente en betrouwbare AI. Uitgangspunt voor het reguleren van AI zijn de risico’s die ermee gepaard gaan. De Commissie wil sectoren met grotere risico’s – denk aan zorg en vervoer – strengere eisen opleggen voor wat betreft transparantie van systemen. Ook kunnen er keurmerken worden ontwikkeld als standaard voor goed omgaan met AI.

Het witboek over AI staat open voor consultatie. Geïnteresseerden en belanghebbenden kunnen -bij DDMA- reageren via marietfeenstra@ddma.nl tot 19 mei.

Als manager public affairs houdt Mariet Feenstra de DDMA-leden op de hoogte van belangrijke ontwikkelingen in Brussel en Den Haag via onze website en nieuwsbrief.