Spring naar content

Rolmodellen

Tot voor kort was niet duidelijk wat er onder de term ‘rolmodellen’ werd verstaan. Dat Minister Franc Weerwind daar geen sluitend antwoord op kon geven tijdens een NOS-interview, was in maart nog reden voor Arjen Lubach om daar tijdens De Avondshow aandacht aan te besteden. Door de Ksa is de definitie ‘rolmodel’ nu duidelijk omschreven. Kort gezegd gaat het om álle personen die (in het verleden of nu) enige vorm van publieke bekendheid genieten, of waar consumenten zich om een andere reden mee identificeren of associëren. Denk hierbij aan (oud-)profvoetballers, influencers, politici en modellen. Hiermee lijkt onder andere een eind te komen aan de reeks bekende Koning Toto’s.

Vorig jaar oktober werd al duidelijk dat er in gokreclames geen gebruik gemaakt mocht worden van rolmodellen die een substantieel bereik hebben onder jongeren. Nu wordt dit verbod dus uitgebreid onder alle rolmodellen.

Handhaving

De Ksa gaat vanaf 30 juni scherp in de gaten houden of kansspelaanbieders het verbod naleven. De Ksa heeft aangekondigd bij een overtreding direct te gaan handhaven. Geen halve maatregelen dus.

In een brief die de Ksa naar belangrijke schakels in de reclameketen versturen, richtten zij zich ook tot reclame- en influencermarketingbureaus. Ook voor hen is het dus goed om alert te zijn op deze regels.

Vergunning

Let sowieso goed op: reclame maken voor kansspelen is alleen toegestaan als de aanbieder hiervan een vergunning van de Ksa heeft. Dit geldt ook voor influencers.

Ben je lid van DDMA en heb je een vraag? Stuur dan een mailtje naar legal@ddma.nl.

Naomi van der Louw

Legal counsel

Ook interessant

Lees meer
DDMA |

Vacature: Legal Counsel DDMA

Als Legal Counsel bij DDMA werk je in het hart van de Nederlandse marketingwereld. Die wereld staat nooit stil en strekt zich uit van influencermarketing tot fondsenwerving en van AI…
Lees meer
Legal |

Europese Commissie kondigt onderzoek aan naar de rol van Meta rondom de Europese verkiezingen

Over minder dan een maand staan de Europese Parlementsverkiezingen voor de deur. De Europese Commissie laat op 30 april via een nieuwsbericht weten dat zij in het kader van deze…
Lees meer
AVG |

Privacykoepel deelt richtlijnen voor ‘consent or pay’ model voor grote online platformen

Meta introduceerde eind vorig jaar de nieuwe ‘consent or pay’ banner. Naar aanleiding van deze wijziging komt de koepel van Europese privacytoezichthouders onder leiding van de Nederlandse Autoriteit Persoonsgegevens (AP)…