Spring naar content

DDMA ondersteunt het Reframe-onderzoek als partner, samen met onder meer VIA, BvA, Dutch Digital Design, RAW, Club for Creativity, Data & Insights Network, dawn en Verian.

Waardering en representatie van diversiteit blijven achter

Marketingprofessionals beoordelen de diversiteit binnen hun eigen organisatie gemiddeld met slechts een 5,5. Inclusie krijgt net een voldoende (6,5), maar ook hier is 27% van de medewerkers negatief. Vooral biculturele Nederlanders en LHBTQIA+ personen zijn kritisch: zij geven gemiddeld een 4,8 voor diversiteit.

Hoewel de waarde van diversiteit algemeen erkend wordt, zien medewerkers onvoldoende reflectie van deze diversiteit in leiderschapsposities: zo is 52% het oneens met de stelling dat er veel diversiteit is in leidinggevende posities.  

Het belang van het nastreven van diversiteit wordt wel breed erkend: 88% vindt dit (zeer) belangrijk. De meerderheid (61%) vindt niet dat er te veel aandacht is voor diversiteit en inclusie in de marketingsector.

Discriminatie wordt gevoeld – maar niet altijd gezien

Het onderzoek toont aan dat discriminatie en uitsluiting nog steeds worden ervaren. 1 op de 5 professionals (18%) geeft aan belemmeringen te ondervinden op basis van persoonskenmerken, zoals afkomst, beperking, leeftijd, geslacht, religie of seksuele voorkeur. Onder biculturele professionals is dat zelfs 45%. De meest genoemde vormen zijn leeftijd, etniciteit en genderidentiteit.

Er bestaat een significante perceptiekloof tussen medewerkers in managementfuncties en in de uitvoering. Het hoger management is aanzienlijk positiever over de staat van DE&I, en zijn minder vaak van mening dat vervolgactie nodig is.

DE&I beleid is sleutel tot behoud jong en bicultureel talent

Voor jonge medewerkers en mensen in juniorfuncties speelt DE&I een duidelijke rol bij hun keuze voor een werkgever. In een sector die te maken heeft met structurele krapte, is dat een belangrijke overweging. Het risico dat talent vertrekt of de branche de rug toekeert is reëel: 17% van alle ondervraagden overweegt zijn werkgever te verlaten vanwege een gebrek aan inclusie; onder biculturele medewerkers is dat zelfs 40%.

Dat onderstreept dat DE&I niet alleen een sociaal-maatschappelijk belang dient, maar ook een noodzaak is voor organisaties die aantrekkelijk willen blijven voor nieuw talent.

Beleid mist effect en richting

Dat er iets gebeurt op het gebied van DE&I binnen de sector betwist bijna niemand. Toch vindt slechts 20% van de medewerkers dat de genomen stappen voldoende zijn. Een groot deel (44%) geeft aan dat hun organisatie een beleid heeft voor DE&I, een derde van de medewerkers (34%) weet überhaupt niet of er beleid is.

Effectiviteit van beleid rondom diversiteit scoort gemiddeld een 6,2. Een kwart (24%) geeft zelfs een onvoldoende. Binnen het DE&I beleid ligt de nadruk vooral op praktische en symbolische maatregelen zoals het vieren van diversiteit, flexibele werkregelingen en vertrouwenspersonen. Veelgehoorde kritiek: het beleid is vooral symbolisch en mist structurele oplossingen zoals diversiteits-targets, beloningsaudits of een quota voor ondervertegenwoordigde groepen.

Wat nu?

Reframe roept de sector op om de uitkomsten niet te negeren of te relativeren, maar te gebruiken als spiegel. De cijfers zijn geen eindpunt, maar een beginpunt voor verandering. DDMA sluit zich daar graag bij aan. Want alleen met visie, leiderschap en structurele inzet maken we ruimte voor iedereen – voor en achter de schermen.

Onderzoeksverantwoording

Het onderzoek is uitgevoerd in opdracht van stichting Reframe, waarbij de respondenten geworven zijn via gerichte verspreiding van de vragenlijst door branchenorganisaties binnen de sector (onder hun achterban) en via vakmedia en social media. In totaal zijn 389 medewerkers (op alle niveaus) binnen de marketingsector ondervraagd (waaronder marketingafdelingen van adverteerders, communicatie-, reclame-, onderzoeks- en mediabureaus en productmaatschappijen).

Meer weten?
Bekijk het volledige rapport op www.stichtingreframe.nl of stuur een mail naar info@ddma.nl.

Nanda Appelman

Market Insights Specialist

Ook interessant

Lees meer
DDMA |

Sectoronderzoek Reframe: meer bewustwording rondom DE&I, maar praktijk blijft achter

Diversiteit, gelijkheid en inclusie (DE&I) staan al even op de agenda binnen de marketingsector. Toch blijkt uit onderzoek van Stichting Reframe onder 389 professionals binnen de marketingsector, dat de kloof…
Lees meer
Post |

Post-case Cloudpillo: Direct mail als sleutel tot hernieuwde klantactivatie

De DDMA Commissie Post wil marketeers de toegevoegde waarde van post in de mediamix laten zien. Daarom lichten we regelmatig een case uit van een merk dat goede ervaringen én…
Lees meer
Artificial Intelligence |

DDMO 2025: AI-gebruik groeit, maar kloof dreigt door ongelijke adoptie

De inzet van kunstmatige intelligentie (AI) in marketing groeit snel. Waar vorig jaar nog 48% van de organisaties AI toepaste, zet inmiddels 62% AI in voor marketingactiviteiten*, aldus het Data-Driven…