Spring naar content

Hackathon levert tastbare AI oplossingen in klantervaring

“Artificial Intelligence (AI) is veelbelovend, al staan in de praktijk de disciplines marketing, data science en technologie nog ver van elkaar. Reden genoeg voor de DDMA commissie AI een hackathon te organiseren waarbij marketeers en data experts in één team aan een AI oplossing werken. Dit met het doel dat de specialisten elkaar leren kennen en de kansen die AI biedt, samen sneller benutten”, aldus Robert van Geffen, voorzitter DDMA en jurylid. “Alle finalisten lieten mooie AI concepten zien voor een betere interactie met en beleving van de klant. Heel knap dat de teams dit in twee dagen hebben gemaakt.”

De hackathon was een tweedaagse strijd waarbij teams van bol.com, Etos, ING, Rabobank, TMG, NU.nl en NS, aan een innovatief en intelligent concept werkten. Zo worden business vraagstukken en data science bij elkaar gebracht, met AI als accelerator.

Case NU.nl – Segmenteren voor relevant nieuws

Het team van NU.nl bedacht het concept ‘Breaking news op maat’, waarmee het probleem wordt opgelost dat gebruikers pushberichten krijgen die niet relevant zijn. Door middel van AI wordt bepaald in welke onderwerpen gebruikers geïnteresseerd zijn. Zo kan de redactie breaking nieuws over bijvoorbeeld Max Verstappen alleen naar lezers van Formule 1 sturen. Ook geeft dit concept de mogelijkheid om gebruikers vaker notificaties te versturen over onderwerpen die hen interesseren, zonder dat gebruikers zelf de moeite moeten doen om aan te geven in welke onderwerpen zij geïnteresseerd zijn.

“NU.nl lost een herkenbaar probleem op. Niet iedereen wil graag push-nieuwsberichten ontvangen, terwijl veel mensen op de hoogte willen blijven van het laatste nieuws. De oplossing van NU.nl ziet er direct toepasbaar uit”, aldus de jury.

Case Rabobank voor Van Gogh Museum – Betere ervaring bij Vincent

Het populaire museum stelde een uitgebreide anonieme dataset ter beschikking. Dit met het doel te onderzoeken hoe AI kan helpen om de bezoekerservaring te verbeteren, ondanks de beperkte ruimte in het gebouw en het grote aantal bezoekers (2,3 miljoen in 2017). Uit de analyse van de data blijkt dat populaire schilderijen niet allemaal op hetzelfde moment even druk zijn. Het Rabobank team bedacht oplossingen die aan de bestaande multimediatour kunnen worden toegevoegd. Dit gegeven wordt toegepast om bezoekers te adviseren hoe zij het museum het beste kunnen bezoeken.

“Met een onbekende dataset en vraagstuk heeft de Rabobank iets knaps neergezet. Wat bijzonder aanspreekt is hoe er vanuit een bezoeker is gedacht. De oplossing ging verder dan het in kaart brengen van het probleem, maar liet ook zien wat er in potentie haalbaar is“, aldus de jury.

Expert jury

Het jurypanel beoordeelde alle concepten op technische complexiteit, marketing innovatie en praktische inzetbaarheid om bestaande problemen op te lossen. De juryleden:
– Robert van Geffen, voorzitter DDMA en Global Head of B2B Digital bij Philips
– Sam Warnaars, Head of Innovation bij aFrogleap onderdeel van Merkle
– Tijmen Blankevoort, Senior Deep Learning Engineer bij Qualcomm

Over de Amsterdam AI Hackathon

De Amsterdam AI Hackathon 2018 is een initiatief van de Commissie AI van DDMA en gesponsord door Merkle. Samen zijn we trotse partners van World Summit AI, ’s werelds belangrijkste conferentie over kunstmatige intelligentie. Daar zal de finale van de AI Hackathon plaatsvinden op 10 oktober in de Gashouder in Amsterdam.

Gijs Toxopeus

Voormalig PR Manager bij DDMA

Ook interessant

Lees meer
DDMA |

DDMA Commissie E-mail heeft twee nieuwe leden

De DDMA Commissie E-mail heeft er in de afgelopen maanden twee nieuwe leden bij gekregen. Niemand minder dan Carmen Ploeger, unit lead & senior email marketing engineer bij PI Marketing,…
Lees meer
Artificial Intelligence |

De grootste trends in data-driven marketing voor 2024 (volgens de commissies van DDMA)

Welke ontwikkelingen gaan ervoor zorgen dat jouw werk als marketeer, jurist of dataspecialist in 2024 ingrijpend gaat veranderen? Welke innovaties mag jij echt niet missen? Zoals elk jaar zetten de…
Lees meer
Search |

Here are some of our top picks from the Friends of Search line-up

With less than a month left, we’re officially counting down the days to Friends of Search 2024 on March 2024! To help you plan your itinerary, Friends of Search crew…