Spring naar content

Er is sinds de AVG veel discussie over wanneer een opt-in nog ‘vrij’ gegeven is. De EDPB, koepelorganisatie van Europese Privacytoezichthouders stelt dat het niet-geven of intrekken van toestemming geen nadelige gevolgen mag hebben, maar dat dit niet betekent dat alle incentives verboden zijn. Maar waar ligt de grens. Deze rechtbank interpreteert het zo dat ‘vrij’ betekent ‘zonder dwang’. Omdat een deelnemer niet verplicht is om deel te nemen kan er volgens de rechtbank geen sprake zijn van dwang als men voor deelname verplicht toestemming moet geven om gemaild of gebeld te worden met een aanbieding. Consumenten kunnen, en moeten, volgens de rechtbank zelf kunnen beslissen of deelname het delen van hun data waard is.

De rechtbank stelt ook dat toestemming voor meerdere adverteerders in één opt-in mogelijk is, zo lang het voor de consument duidelijk is om welke adverteerders het gaat, en welk soort producten of diensten aangeboden zullen worden.

Bron: Skwschwarz, Beeld: Pexels

Matthias de Bruyne

Voormalig Senior legal counsel bij DDMA

Ook interessant

Lees meer
DDMA |

Influencerregels.com publiceert vernieuwde e-learning: influencers moeten zich opnieuw certificeren om in het register te blijven

Om transparantie binnen influencer marketing verder te versterken, lanceert Influencerregels.com, een initiatief van DDMA, SRC en bvA, een vernieuwde, actuele versie van hun certificering Certified by influencerregels.com. Deze update, die…
Lees meer
Legal |

Jongeren targeten op social media: waar let je op?

Het gebruik van social media onder jongeren blijft een hot topic, zeker nu het weer veel wordt besproken in Den Haag. Platformen als Instagram, TikTok en Snapchat zijn immens populair…
Lees meer
DDMA |

De nieuwe Code Reclame via E-mail: dit zijn de 4 belangrijkste veranderingen

Tijdens de Algemene Ledenvergadering op donderdag 27 maart is de nieuwe versie van de Code Reclame via E-mail aangenomen door de leden van DDMA. Deze is van kracht voor alle…