Overzicht Actueel

DDMA scherpt controle Privacy Waarborg aan voor Europese privacywet

privacy waarborg

DDMA heeft het DDMA Privacy Waarborg grondig herzien. Het keurmerk, waarmee organisaties laten zien dat ze zorgvuldig en transparant omgaan met persoonsgegevens, is nu in lijn met de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG of GDPR). Deze nieuwe privacywet geldt vanaf 25 mei 2018.

Het Privacy Waarborg is in 2010 door DDMA geïntroduceerd. Met het keurmerk laten bedrijven zien dat zij de privacywetgeving respecteren. Het Privacy Waarborg wordt exclusief gevoerd door DDMA leden. Omdat de Wet bescherming persoonsgegevens wordt vervangen door de AVG, is het Privacy Waarborg volledig geactualiseerd. Alle leden worden de komende maand uitgenodigd de vernieuwde audit te doorlopen.

Jan Hoek, voorzitter van de DDMA Privacy Autoriteit: “Bedrijven die het DDMA Privacy Waarborg mogen voeren, zetten persoonsgegevens op zorgvuldige en transparante wijze in voor marketingdoeleinden. En dat in lijn met de privacywetgeving, nu en straks ook na mei 2018. Behalve dat het Waarborg een organisatie op juridisch en security-vlak een beeld geeft van de stand van zaken, geeft het ook commercieel voordeel. Veel adverteerders werken alleen met marketingbureaus die het Privacy Waarborg hebben, omdat dit bewijst dat er voldoende privacykennis bij het bureau aanwezig is.”

Voorbereiding op de AVG

Uit een recente peiling van DDMA blijkt dat slechts 36 procent van Nederlandse bedrijven op schema ligt met voorbereiding op de AVG. Organisaties die deelnemen aan de audit kunnen zien hoe goed zij op dit moment zijn voorbereid op de AVG en waar nog verbeteringen nodig zijn. DDMA begeleidt daarnaast haar leden bij het klaarstomen voor de AVG ook via een tiendelig voorlichtingstraject en gratis juridisch advies bij privacy vraagstukken. Het keurmerk is gekoppeld aan het DDMA lidmaatschap. De voorwaarden voor het aanvragen van het Privacy Waarborg en het lidmaatschap zijn hier te vinden.

Voor bedrijven die eerst een globale indicatie willen van hun huidige positie, lanceert de vereniging vandaag een gratis AVG Status Check. De check biedt niet alleen advies maar is ook een benchmark hoe de organisatie scoort tov de sector.