Spring naar content

Wat is artificial intelligence?

Om duidelijk voor ogen te hebben op welk vakgebied onze Commissie AI zich richt, is enige uitleg over wat AI precies is noodzakelijk. Binnen het vakgebied maken we namelijk onderscheid tussen Generative AI en AI die zich richt op automatisering.

Generative AI

Generative AI, een recent opgekomen tak van kunstmatige intelligentie, draait om creativiteit en het genereren van nieuwe inhoud zoals tekst, afbeeldingen en muziek. Dit type AI-tools, zoals ChatGPT, gaan verder dan geprogrammeerde instructies en heeft het vermogen om autonoom inhoud te produceren die (ogenschijnlijk) vaak verrassend origineel is. Denk aan schilderijen gemaakt door AI, of zelfs aan het schrijven van complexe verhalen. Generative AI is op dit moment hét onderwerp binnen de marketingwereld. Volgens de een is het een technologie met verbluffende mogelijkheden. Anderen vrezen juist of hun banen in de toekomst nog wel bestaan.

AI gericht op automatisering

Aan de andere kant hebben we AI die zich richt op automatisering en machine learning. Dit type AI is gericht op het verbeteren van taken en processen door het analyseren van gegevens, het ontdekken van patronen en het nemen van beslissingen op basis van die inzichten. Het doel is om menselijke tussenkomst te verminderen en efficiëntie te verhogen. Denk aan chatbots die klantvragen afhandelen, geautomatiseerde productieprocessen of zelfs voorspellende analyses om toekomstige trends te identificeren.

In essentie draait het verschil tussen generative AI en AI voor automatisering en machine learning om creativiteit versus efficiëntie. Generative AI daagt de grenzen van menselijke creativiteit uit, terwijl AI voor automatisering en machine learning streeft naar slimmere en effectievere manieren om taken uit te voeren. Beide benaderingen hebben hun eigen waarde en toepassingsgebieden in de wereld van kunstmatige intelligentie.

Veelgestelde vragen Over AI

AI verwijst naar de ontwikkeling van systemen die in staat zijn om taken uit te voeren waar normaal gesproken mensen voor nodig zijn. Zoals hierboven uitgelegd kan dit gaan om het automatiseren van processen, maar ook om creatieve activiteiten als tekstgeneratie.

In de marketingwereld draait alles om het begrijpen van consumentengedrag en het effectief overbrengen van de juiste boodschap op het juiste moment. AI vergroot dit vermogen door inzichten te bieden op basis van data, klantinteracties te verbeteren en creatieve grenzen te verleggen. Met AI kunnen marketeers hun strategieën verfijnen, hun ROI verbeteren en uiteindelijk een meer gepersonaliseerde en boeiende ervaring voor hun doelgroep creëren. Het is duidelijk dat AI niet langer slechts een technologische trend is, maar een cruciale factor voor succes in de moderne marketingwereld.

DDMA biedt wat betreft AI een verscheidenheid aan activiteiten om organisaties te helpen om AI op een vruchtbare en duurzame manier in te zetten.

  1. Kennisuitwisseling bij evenementen: DDMA organiseert diverse evenementen, workshops en webinars om de laatste ontwikkelingen en meest effectieve benaderingen binnen AI te delen. Zo organiseerden we onlangs een speciale workshop over hoe je als marketeer verschillende Generative AI-tools kon inzetten voor marketingactiviteiten.
  2. Een uitgebreid netwerk: Als lid van DDMA heb je de mogelijkheid om in contact te komen met andere professionals binnen het domein van AI. Hierdoor ontstaan kansen voor samenwerking, het delen van gedachten en het opbouwen van waardevolle zakelijke relaties.
  3. Richtlijnen en naleving van regelgeving: DDMA biedt richtlijnen en optimale werkwijzen met betrekking tot ethische en wettelijke praktijken binnen marketing. Dit is van bijzonder belang binnen het AI-domein, met de steeds dichterbij komende AI Act, een pakket aan regelgeving die de inzet van AI moet gaan reguleren. Leden kunnen bovendien gebruikmaken van ons juridisch team voor vragen.
  4. Toegang tot bronnen en hulpmiddelen: DDMA biedt toegang tot artikelen, whitepapers, onderzoeken en gereedschappen die relevant zijn voor de inzet van AI.
  5. Belangenbehartiging en vertegenwoordiging: DDMA behartigt de belangen van haar leden bij cruciale vraagstukken binnen de marketingsector. Dit omvat ook de betrokkenheid bij het aansnijden van relevante aangelegenheden bij wetgevers en andere stakeholders, ook met betrekking tot AI.

Kortom, DDMA biedt viel kennis, informatie en ondersteuning voor organisaties die actief zijn binnen het AI-vakgebied. Let wel: veel van onze diensten zijn uitsluitend beschikbaar voor leden. Lees hier meer over het DDMA-lidmaatschap.

Het gebruik van generatieve AI-systemen zoals ChatGPT is niet alleen voor organisaties relatief nieuw, maar ook voor de wetgever en toezichthouders. Daarom is op dit moment nog niet helemaal duidelijk of gebruik volledig compliant en veilig ingericht kan worden. Maar er zijn wel 4 aspecten waar je rekening mee kunt houden als je dergelijk systemen gaat inzetten in jouw organisatie:

  1. Houd rekening met de AI Act
  2. Breng in kaart hoe AI verweven is in jouw organisatie? Welke rol speelt het?
  3. Begrijp en respecteer de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG)
  4. Streef naar een verantwoorde en ethische inzet van AI. Kijk dus verder dan alleen wetgeving.

DDMA Commissie AI

Alexander Oude Elferink

Senior Data Scientist | Odido

Marike van de Klomp

Lead Product Owner Digital Channels & Conversational AI bij ABN AMRO

Rokesh Jankie

Google Cloud Sales Engineering Manager | Google Cloud

Robin Hogenkamp

Senior Business Consultant CX | VodafoneZiggo (commissievoorzitter)

Guido Jongen

Digital Human Advocate bij Virtually Human

Brenda van den Berg

Marketingmanager bij KPN

Dirk Melief

Director Data & Digital Marketing | Artefact

Dirk de Raaff

Head of Quantitative Marketing | KLM

Jan Verstegen

Managing Consultant bij Dialog Group

Eelco van Kuik

Managing Partner | Onesecondbefore