Overzicht Actueel

Checklist: Privacyvriendelijk AB-testen zonder toestemming

De implementatie van privacywet- en regelgeving in de dagelijkse werkzaamheden is voor marketeers en analisten niet altijd even duidelijk. Met de uitzonderingsregels voor analytics-systemen ontstaan ook vragen met betrekking tot het uitvoeren van AB-testen. Daarom hebben we een checklist opgesteld die je helpt privacyvriendelijk en compliant te AB-testen – ook zonder toestemming.

In de Checklist: Privacyvriendelijk AB-testen zonder toestemming laten we – de naam zegt het al – zien dat vooraf toestemming vragen voor het doen van een AB-test niet altijd nodig is. We gaan in dit document in de op wet- en regelgeving, de uitzondering voor analytische cookies in Nederland en de Google Analytics-uitleg van de Autoriteit Persoonsgegevens.

De checklist is niet getoetst bij de Autoriteit Persoonsgegevens en enkel een interpretatie van de bekende wet- en regelgeving. Wij zijn van mening dat het met de juiste waarborgen mogelijk is om zonder toestemming op een privacyvriendelijke manier AB-testen uit te voeren in lijn met de wet. In de checklist, gemaakt in samenwerking met Cloud Nine Digital, zetten we deze 8 waarborgen voor je op een rij.

Online Masterclass Privacy – CRO en online beïnvloeding op 29 april
Wil je meer weten over onze interpretatie en het juridisch kader rondom AB-testen? Meld je aan voor de Online Masterclass Privacy – CRO & online beïnvloeding (met korting voor leden). We praten je helemaal bij over de laatste ontwikkelingen en blikken vooruit op lopende trajecten in Brussel en Den Haag. Ook gaan we in op de grenzen voor beïnvloeding.

Heb je een vraag? Stuur een mailtje naar legal@ddma.nl.